jueves, 1 de enero de 2015

Feliç any nou!!

Ara que canviem d'any, és moment de fer una xicoteta reflexió al voltant d'allò que ens ha succeït al llarg d'este any i de fer  un bon grapat de dessitjos per a cada més  del proper. Des d'estes humils pàgines volem regalar-vos un bon desig, per cada mes de 2015, en forma de refrany, amb tots els nostres millors desitjos per a l'any vinent:

1.- A gener es gelà sa mare en el llavaner. Gener és, probablement, el més mes gelat de l'any. I per això mateix, hi ha un grapat de refranys que parlen del fred i d'este primer mes de l'any. En este cas, en el lloc dels pobles on, per excel·lència es reunien les dones pràcticament a diari i on, probablement més fred feia.

2.- Al febrer, abriga't be. Continuant amb la temàtica de la climatologia, el mes de febrer també es un mes gelat. Tal volta, fins i tot més que gener.

3.- Marso marsero, carasero. Este refrany, mig en valencià, mig en castellà, fa referència a que el mes de març es un mes que fa carasses, es a dir, que un dia igual fa fred, com al dia següent fa calor.

4.- Abril, per l'ull i per l'arraïl. El mes d'abril és un mes plujós per excel·lència. I per això mateix, este mes entra l'aigua -de la pluja, clar, tant per l'ull, és a dir, pels nous rebrotims que eixen als arbres, com per l'arraïl.

5.- Maig arrivat, hivern passat. Una volta passat el plujós més d'abril, ve maig ple de sol i de llum. Ja en l'alta primavera, l'hivern ja s'ha passat i ja anem cara a l'estiu, que tot el món viu.

6.- A juny, corbella en puny. A principis de l'estiu arriba el moment de collir tot allò que són cereals. I encara que hui en dia es sol dur a terme amb potents màquines trilladores, algun dia es feia manualment amb la corbella.


7.- A juliol, ni dona ni caragol. La calor esgota a les persones. I per això mateix, s'ha d'evitar allò que puga contribuir a esgotar encara més, com pot ser les relacions sexuals -ni dona-, com els menjars massa picants -ni caragol-.



8.- En agost, figues i most. Al mes d'agost és quan es comença a collir la figa i el raïm. Figues napolitanes o bacores, raïm blanc, negre, moscatell,... es la fruita de temporada.


9.- A setembre, qui tinga blat, que el sembre. De nou comença, una volta passat el cicle del cultiu del cereal, un nou cicle de cultiu amb la sembra.

10.- Octubre el vanitós, set llunes cobreix, l'enganyós. Seria l'equivalent en valencià del refrany castellà "La luna de octubre siete lunas cubre". Amb ell se'ns diu que si a la lluna plena del més d'octubre plou, ho estarà fent fins a la primavera, és a dir fins al mes d'abril.

11.- Si pel novembre trona, la collita serà bona. Una volta s'ha sembrat la collita per a l'any vinent, arriba el moment d'esperar a que brote. Quan ja han aparegut els brots de la nova collita, si se li acompanya d'un bon remulló, en forma de tronada, farà que la collita d'enguany cresca amb més força.


12.- A Nadal, coques. Acabem este repàs pels refranys dels mesos de l'any, amb este que és prou eloqüent, ja que quan arriba desembre, la festa més important és la de Nadal. I és a Nadal quan és típica la rebosteria nadalenca: Torrons, pastissets de moniato, maçapans,... En definitiva, coques.