viernes, 31 de julio de 2015

Gelats

Tret del llibre de festes en honor al
 Santíssim Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer
de Paterna de 1972.
De fresa, de llima, de taronja, de xocolate, de vainilla o de caramel. De mango, de iogur, de stracciatella, de menta, de xicle, de frambuesa, de tiramisú, de pinya, de meló de tot l'any, o de meló d'alger. De gel o de crema, servit dins d'un cucurrutxo o d'una tarrina, amb una cullereta de plàstic, o entre dos làmines d'oblea tipus sandwitch, o dins d'una tulipa tota embadurnada per dins de xocolate, per als més llepols. I per als més hedonistes, servit dins d'una copa de cristall, adobat amb uns fils de sirop de fresa o de xocolate, o uns sabrosos toppings d'anous o de fruita fresca recien pelada i tallada. De moltíssimes formes es pot presentar el gelat, especialment en estiu. Hi havia una geladeria en la Canyada que es publicitava al llibres de festes d'una manera molt original: uns graciosos versets eren la seua carta de presentació que ens anunciava que l'estiu havia arribat a Paterna. Eren els anys seixanta-setanta del segle passat, i era l'època de plena expansió de la Canyada. Generosos gots de sibà, d'orxata, de mantecaos sucats amb apetitosos fartons o trossos de coca de llanda refrescaven aquelles tòrrides vesprades de diumenge de juliol o d'agost en que el sis-cents o el huit-cents cinquanta era el vehicle habitual per a anar a passar el dia a la Vallessa per a fer-se una paella, bé al xalé propi, o al d'uns amics o familiars, anar a nadar a la pressa i, amb el regust de l'aigua que regava els camps de Paterna encara als llavis i el banyador humit encara, degustar aquella llepolia que alegrava la vesprada o la nit, entre rialles i comentaris diversos al voltant de la calor que estava fent aquell estiu, i que si això no es pot soportar i que si no he suat mai tant com este estiu i que encara no ha vingut tota la calor i que si aon anem a anar a parar, comentaris que es feien informalment, alternant-los amb altres de més substància, al voltant de la política local, o al voltant de les festes del Crist que estaven ja al girar el cantó, que quí és enguany el clavari major, que si la regina de les festes és la filla de no sé quí, que si enguany vindria a cantar eixe que anuncien tant en la ràdio i que ara no me'n recorde de quí és, tot açò, mentre un bevia un glop d'orxata, o sucava un fartó en el got de sibà, que, en qüestió de segons absorvia tot el líquid que hi havia en el got i que, quan un es posava el fartó a la boca, rara era l'ocasió que un no es tacava la camisa, amb el filet de gelat que anava deixant el fartó rere seu. Del tradicional got de sibà, fins al futuriste gelat de xampinyons i alls tendres, hi ha tot un univers de refrescants gelats. Gaudim-los estos dies de calurós estiu!!